שינה היא אחד מהצרכים הבסיסיים של בני האדם, יחד עם אוויר לנשימה, מזון ומים. כאשר אחד מהצרכים הללו איננו מתקיים כהלכה אנו מרגישים את ההשפעה של זה על הגוף והמיינד שלנו. גם במיידי אבל גם בטווח הארוך, במידה והחסך מתמשך.
אין ספק שחלומו של כל עייף הוא לישון שינה מספקת ולהתעורר בבוקר רענן ומלא אנרגיה. בפועל הדברים יותר מורכבים כי לעתים אנו מתעוררים בתחושה רעננה גם אחרי שעות שינה מועטות (לי זה קורה כשאני מתרגשת לקראת טיסה. ואז גם אם ישנתי רק שלוש שעות אני אהיה עירנית ואנרגטית), ולפעמים למרות שישנו לילה שלם, אנו מתעוררים בתחושת עייפות ותשישות כאילו לא ישנו בכלל.
אם אתם מרגישים עייפים כל הזמן, ישנים ומתעוררים בבוקר בתחושה לא רעננה, ופשוט מתוסכלים מהמצב, ייתכן ואתם סובלים מהפרעות שינה שונות או מהרגלי שינה לא נכונים.
איזה סוגי עייפות יש?
עייפות פיזית יכולה להופיע ממספר גורמים, ביניהם כמובן חוסר בשעות שינה, שינה שאינה עמוקה (למשל כתוצאה מקשיי נשימה בלילה, נחירות, תנועות רגליים לא רצוניות ועוד), אבל גם תזונה לקויה, חוסרים במינרלים וויטמינים, תופעות לוואי של תרופות, סטרס ומחשבות מוטרדות, שינויים הורמונליים, התבגרות הגוף, מחלה ואפילו סתם חוסר תנועה למשך זמן ארוך (זוכרים איך אתם מרגישים אחרי בינג' בנטפליקס, או שעות במשחק מחשב?). יחד עם זאת, עייפות פיזית יכולה לנבוע גם כתוצאה מפעילות גופנית מאומצת או ספורט (ואז אנחנו דווקא מקבלים באהבה את העייפות הזו, כמו פרס על המאמץ הפיזי שעשינו). לכן יש חשיבות לזהות מה מקור העייפות הפיזית.
לפעמים דווקא מדובר בעייפות מנטלית. שלמרות שהיא מורגשת פיזית בגוף היא נובעת מפעילות מנטלית מאומצת, בה המוח נאלץ להתמודד, לעבד ולזכור כמות גדולה של אינפורמציה, למשל בזמן לימודים למבחנים. עייפות כזאת עשויה לבוא לידי ביטוי בגוף בתחושת בלבול, באובדן זמני של הזיכרון, ולפעמים גם בתחושות פיזיות כמו תשישות פיזית, בחילה, כאב ראש חזק ואפילו מיגרנה. בניגוד לסוגים אחרים של עייפות, נמצא שדווקא מעבר לפעילות פיזית מאומצת עשוי להפיג את תחושת העייפות המנטלית ושינה מפיגה כמעט תמיד את תחושת העייפות הזו.
עייפות פיזית עשויה להיות גם ביטוי לעייפות נפשית, ואפשר לראות זאת באופן מובהק אצל אנשים עם דכאון, שמדווחים שאינם רוצים לצאת מהמיטה והם עייפים כל הזמן. גם במקרה הזה פעילות גופנית יכולה לעזור לצאת מהעייפות הנפשית, ואף להעלות את מצב הרוח.
ועייפות פיזית עשויה גם לנבוע מתוך עייפות רגשית שלעתים קרובות מרמזת על תחושת חוסר משמעות, שיעמום, קושי בקבלת החלטות חשובות וכדומה. במקרים כאלה לעתים הפתרון עשוי להימצא בעזרת תהליך רגשי מתאים. לכן פנו לקבלת טיפול רגשי (אימון אישי, או פסיכולוגי) במידה ואתם מזהים חוסר שינה בעקבות קושי רגשי או חוסר שביעות רצון מהחיים שלכם או מעצמכם.
חשוב לציין שיש גם עייפות נוספת: תסמונת העייפות הכרונית (בעבר נקראה גם מחלת היאפים). הסיבה לעייפות הזו עדיין לא ברורה, אולם היא מתבטאת בהתעייפות מהירה גם מהפעולות הקלות ביותר. הלוקים בתסמונת זו בדרך כלל אינם מסוגלים לתפקד ביומיום, ולעתים קרובות אף נאלצים לעזוב את מקום העבודה.
מה מומלץ לעשות?
- לכו להיבדק אצל רופא המשפחה. ייתכן ותישלחו לבדיקות כלליות לוודא שאין לכם חוסרים של ויטמינים, ייתכן ותגלו שלתרופות מסויימות שאתם לוקחים יש תופעת לוואי של עייפות או נדודי שינה, ייתכן והתזונה שלכם לא מדוייקת, וייתכנו גם סיבות פיזיות להפרעות שינה.
- במידה ולא ברורה הסיבה לעייפות או להפרעות השינה השונות, בקשו הפניה למעבדת שינה.
- ברוב המקרים תגלו כי שינוי הרגלים במהלך היום ושינוי דפוסי החשיבה בהקשר לשינה יכולים ליצור תפנית מהירה ומיטיבה עם דפוסי השינה שלכם ויביאו להפחתה משמעותית בתחושת העייפות שלכם ובעליית הרעננות. בדקו אפשרות לטיפול קצר מועד עם פסיכולוגים ומטפלים המומחים בטיפול בהפרעות שינה.
- ובכל מקרה – תמיד טוב להתחיל אפילו עצמאית ובמיידי בטיפוח היגיינת שינה נכונה שתקדם הירדמות מהירה ומהלך שינה טוב יותר במהלך הלילה (עוד על היגיינת שינה במדריך החינמי להיגיינת שינה. לקבלת המדריך לחצו כאן). להוסיף לינק למדריך
חשוב לדעת,
עייפות מתמשכת מסוכנת לבריאות, לזכרון, לריכוז, ליכולת להתמודד עם סיטואציות שונות במהלך היום (כמו נהיגה למשל) ומורידה את איכות החיים בצורה משמעותית.
רוצים לשמוע עוד על הפרעות שינה והדרכים לטפל בהן? האזינו לפרק מס. 3 בפודקאסט "שינוי מבפנים" עם ד"ר עמית גרין.